פרשת תרומה תשפ"א
- הרב ינאי רונן
- 19 בפבר׳ 2021
- זמן קריאה 1 דקות
"וזאת התרומה אשר תקחו מאתם זהב וכסף ונחשת"
הרבי מליובאוויטש מלך המשיח שואל: מצינו, שבבית המקדש נהג הכלל "אין עניות במקום עשירות": כל הפעולות, גם הפחותות בחשיבותן, נעשו בדרך העשירה ביותר האפשרית; אפילו השקיית קרבן התמיד לפני השחיטה היתה מתוך כוס של זהב מדוע, איפוא, נבנה המשכן גם מכסף ונחושת, ולא מזהב בלבד?
ההסבר לכך נעוץ במשמעותם הרוחנית של שלוש מתכות אלו- זהב, כסף ונחושת:
ביחס לזהב ולכסף מצינו בדברי חז"ל, שבכל אחת משתי המתכות יש מעלה על חברתה: מעלת הזהב היא בכך שהוא חשוב ויקר יותר מהכסף, ואילו מעלת הכסף היא בכך שהוא "חריף", כלומר שהוא מתקבל יותר כאמצעי תשלום.
הנחושת, לעומת זאת, חסרה את שתי המעלות: היא פחותה בחשיבותה אפילו מהכסף, וגם מתקבלת כאמצעי תשלום במידה פחותה ממנו.
שלוש מתכות אלו מסמלות שלושה מצבים אפשריים בעבודת הבורא:
הזהב- מסמל את בעלי התשובה שעבודתם היא בדרגה נעלית יותר מזו של הצדיקים (כשם שהזהב חשוב יותר מהכסף); הכסף- מסמל את הצדיקים, שאמנם עבודתם אינה מגיעה למעלתה של עבודת התשובה, אך היא העבודה העיקרית שלתכליתה נברא העולם (כשם שהכסף הוא אמצעי התשלום העיקרי); ואילו הנחושת- מסמלת את הרשעים, שאין בהם אף אחת משתי מעלות אלו.
וזהו שמלמדת אותנו התורה, שהמשכן צריך להיבנות מכל שלוש המתכות- "זהב וכסף ונחושת": עבודה זו של הקמת המשכן- הפיכת ענייני העולם הגשמיים למשכן להשראת השכינה- שייכת לכל אחד מישראל, לא רק לצדיקים (כסף) ולבעלי תשובה (זהב), אלא גם לרשעים שטרם עשו תשובה (נחושת); גם הם צריכים לעסוק בהקמת משכן לקדוש ברוך הוא, וסוף כל סוף יחזיר אותם הדבר למוטב.
(ליקוטי שיחות ח"ו ע' 152 ואילך)
שבת שלום
הרב ינאי רונן
בית חב"ד גוש מחי"ה
www.chabadkfarchaim.com
שבת פרשת תרומה ז' באדר יום הולדת ויום הסתלקות משה רבינו
שבת זכור
כניסת שבת: 17:09
צאת שבת: 18:09
Comments